Knowledge.sk

zdieľaj svoje vedomosti

Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


recepty:tvarohovy-cheescake-s-ovocim

Toto je staršia verzia dokumentu!


Tvarohový cheesecake s ovocím

Sušienkové cesto

  • 250g sušienky
  • 120g zmaknute maslo

Tvarohova zmes

  • 500g tvaroh
  • 250g mascarpone
  • 200g kysla smotana
  • 2 ks vanilinovy cukor
  • 2 kopc. lyzice krystaloveho cukru
  • 2 zarovnane lyzice Zlateho klasu
  • 2 ks vacsie vajce (mensie 3ks)
  • nastruhana citronova kora

Recept

1. Najprv si pripravíme sušienkové cesto. Sušienky si rozmixujeme, prípadne zomelieme. Ak zvolíme bezlepkovú verziu, použijeme vhodné maslové sušienky. Pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme si hmotu, ktorú natlačíme na dno okrúhlej tortovej formy (s priemerom cca 26 cm), ktorú sme si vystlali papierom na pečenie (z papiera na pečenie si vystrihneme kruh podľa obvodu formy).

2. Sušienkové cesto pečieme pri teplote 170 °C 10-15 minút. Necháme vychladnúť.

3. Medzitým si pripravíme tvarohovú zmes. Pri najnižších otáčkach vyšľaháme tvaroh, mascarpone a kyslú smotanu. Postupne pridávame cukor a Zlatý klas, nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec vajíčka. Vznikne nám hladká hmota.

4. Pred pečením si pripravíme tortovú formu so sušienkovým základom. Z papiera na pečenie vystrihneme pásy, ktoré dáme okolo celej formy, aby sa nám cheesecake pri pečení neprilepil. Vylejeme tvarohovú hmotu.

5. Cheesecake pečieme pri teplote 170 °C 50 minút. Potom pootvoríme dvierka (cca 10 cm) a necháme koláč v rúre ešte ďalších 30 minút.

6. Upečený tvarohový koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho dáme do chladničky minimálne na 3 hodiny zachladiť, najlepšie však do druhého dňa.

7. Tento jednoduchý koláčik môžeme poliať rozpustenou čokoládou a bohato ozdobiť obľúbeným čerstvým ovocím, medovkou. Môžeme ešte pridať šľahačku alebo biely jogurt.

  • 50 g mrazených višní
  • 50 g mrazených ríbezlí
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1,5 dl vody
  • 1 PL kukuričného škrobu (Zlatý klas)
  • 1 PL citrónovej šťavy

1. Toping si pripravíme tak, že v hrnci na sporáku na miernom ohni vymiešame mierne rozmrazené višne a ríbezle s ostatnými ingredienciami, až kým toping viditeľne nezhustne. Necháme vychladnúť a až potom nalejeme na koláč. Ja som ešte ozdobila zvyšnými ríbezľami a pekanovými orechmi.

Tip: Ovocnú omáčku si môžete pripraviť aj tak, že drobné ovocie vidličkou roztlačíte a dáte variť spolu s cukrom a troškou likéru. Ak je omáčka príliš riedka a vodová, zahustite ju zemiakovým škrobom.

Moje poznámky: V inom recepte bol obrátený pomer, a to 2 mascarpone a 1 tvaroh, robila som už aj tak. Do rúry treba dať pod tortovú formu pekáč s vodou, lebo počas pečenia vyteká z formy na dno rúry maslo a potom to dymí a smrdí.

recepty/tvarohovy-cheescake-s-ovocim.1744655902.txt.gz · Posledná úprava: (externá úprava)

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki