Knowledge.sk

zdieľaj svoje vedomosti

Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


recepty:ako-urobit-kombuchu

Toto je staršia verzia dokumentu!


Ako si doma urobiť kombuchu

Budete potrebovať

  • kombucha, štartér (zakúpite v obchode, DM a pod.) alebo pohľadajte na googli
  • čierny čaj, zelený čaj alebo káva
  • kryštálový cukor
  • voliteľné (pre lepšiu chuť): ovocie, kúsok medu, sirup
  • uzatvárateľná sklenená fľaša odolná voči tlaku

Postup

  • Zovrite 500 ml vody a pridajte 3 vrecúška čierneho alebo zeleného čaju (alebo 3 lyžičky kávy).
  • Pridajte 50 - 100 g cukru. Kombucha cukor potrebuje na fermentáciu. Cukor môžete pridať do horúceho alebo vychladnutého čaju.
  • Počkajte, kým čaj vychladne na izbovú teplotu. Tento krok je veľmi dôležitý! Horúci čaj by zničil kvasinky v štartéri a namiesto kombuchy by sa mohla vytvoriť pleseň.
  • Po vychladnutí zmiešajte čaj so štartérom kombuchy vo fľaši. Pomer by mal byť približne 10% štartér a 90% sladený čaj.
  • Ak chcete, pridajte ovocie alebo sirup pre zmenu chuti a arómy. Experimentujte a zistite, čo vám najviac vyhovuje.
  • Fľašu uzavrite a uskladnite na tmavom mieste pri izbovej teplote.
  • Kombucha by mala byť hotová za 3-5 dní, ale fermentácia môže pokračovať aj dlhšie. Znakom fermentácie sú viditeľné bublinky a zmena farby. Napríklad pri čiernom čaji sa z nepriehľadnej čiernej farby začne meniť na tmavo-oranžovú priesvitnú tekutinu. To je kombucha!
  • Na zdravie!
recepty/ako-urobit-kombuchu.1749857968.txt.gz · Posledná úprava: od 127.0.0.1

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki