Obsah

Kombucha - jednoduchý návod na prípravu

Kombucha je fermentovaný čajový nápoj vyrábaný zo sladkého čaju a špeciálnej kultúry baktérií a kvasiniek. Počas fermentácie sa premieňa cukor na kyseliny a plyny, čím vzniká mierne perlivý nápoj s typickou sladko-kyslou chuťou.

Budete potrebovať

Postup

Ako sa starať o Kombuchu?

O kombuchu sa netreba veľmi starať. Keď už je vo fľaši, vydrží veľmi dlhý čas (aj roky). V podstate sa iba nebude dať piť, pretože časom sa vykvasí až na ocot. Ale kultúra by v nej mala ostať. To znamená, že ak ju znova zriedite s čajom a cukrom, opäť ju vzkriesite k životu a bude sa dať piť 8-).

Môže sa kombucha pokaziť?

Kombucha sa môže pokaziť najmä v počiatočných štádiach, pri jej výrobe. Keď prvý krát zmiešate počiatočnú kultúru a čierny čaj s cukrom, je tu v podstate možnosť, že sa tu zabýva aj iná kultúra (pleseň a pod). To nastane kvôli tomu, že ste nedali dostatok pôvodnej kombuche. Ak by ste jej dali dostatok, kyslé prostredie nedovolí usadeniu sa inej kultúre (okrem tej v kombuchi). Aby ste predišli usadeniu inej kultúre, nechajte tak 10-20% pôvodného množstva kombuche, zvyšok 80% bude čaj s cukrom.