====== Tiramisu bez vajec a vanilky ====== Tento rýchly a jednoduchý recept na tiramisu neobsahuje vajcia ani vanilku. ---- ===== Ingrediencie ===== * 250 g **mascarpone** (studené) * 200-250 ml **šľahačková smotana** (min. 33%, studená) * 3-5 PL **práškový cukor** (podľa chuti, môžete pridať aj viac/menej) * 200-250 ml silná **káva** (espresso alebo prekvapkávaná, vychladená) * Balíček **cukrárskych piškót** (Savoiardi) * **Kakao** na posypanie ---- ===== Postup ===== - '''Pripravte krém:''' V jednej miske vyšľahajte **šľahačkovú smotanu** s **práškovým cukrom** do tuha. - V druhej miske krátko vyšľahajte (alebo ručne rozmiešajte) **mascarpone**, aby zmäklo. - Opatrne a postupne vmiešajte vyšľahanú šľahačku k mascarpone. Miešajte len kým sa spoja, aby krém zostal nadýchaný. - '''Pripravte kávu:''' Vychladenú kávu nalejte do plytkej misky. Ak chcete, môžete pridať aj trochu obľúbeného likéru (napr. Amaretto alebo kávový likér), ale pre verziu bez alkoholu to nie je nutné. - '''Vrstvenie:''' Na dno formy (napr. sklenenej misy) rozotrite tenkú vrstvu krému. - Každú **piškótu** rýchlo namočte z oboch strán do kávy (nenamáčajte príliš dlho, aby sa nerozmočili) a ukladajte ich vedľa seba na vrstvu krému. - Na vrstvu piškót rozotrite polovicu krému. Opakujte vrstvenie s piškótami a krémom. Posledná vrstva by mala byť krém. - '''Chladenie:''' Tiramisu zakryte a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 4-6 hodín, ideálne cez noc. - '''Podávanie:''' Pred podávaním posypte vrch bohatou vrstvou **kakaa** cez sitko. ===== Galéria - vaše výtvory ===== [[https://knowledge.sk/lib/exe/mediamanager.php?ns=recepty:tiramisu-bez-vajicka|nahraj obrazky]] {{gallery>:recepty:tyramisu-bez-vajicka}}