====== Kombucha - jednoduchý návod na prípravu ====== Kombucha je fermentovaný čajový nápoj vyrábaný zo sladkého čaju a špeciálnej kultúry baktérií a kvasiniek. Počas fermentácie sa premieňa cukor na kyseliny a plyny, čím vzniká mierne perlivý nápoj s typickou sladko-kyslou chuťou. ===== Budete potrebovať ===== * kombucha, štartér (zakúpite v obchode, DM a pod.) alebo [[https://www.google.com/search?q=site%253A.sk+kombucha+kupit|pohľadajte na googli]] * čierny čaj, zelený čaj alebo káva * kryštálový cukor * voliteľné (pre lepšiu chuť): ovocie, kúsok medu, sirup * uzatvárateľná sklenená fľaša odolná voči tlaku {{:pasted:20250523-090646.png?150px }} {{:pasted:20250523-090442.png?250px }} ===== Postup ===== * Zovrite 500 ml vody a pridajte 3 vrecúška čierneho alebo zeleného čaju (alebo 3 lyžičky kávy). * Pridajte 50 - 100 g cukru. Kombucha cukor potrebuje na fermentáciu. Cukor môžete pridať do horúceho alebo vychladnutého čaju. * Počkajte, kým čaj vychladne na izbovú teplotu. Tento krok je veľmi dôležitý! Horúci čaj by zničil kvasinky v štartéri a namiesto kombuchy by sa mohla vytvoriť pleseň. * Po vychladnutí zmiešajte čaj so štartérom kombuchy vo fľaši. Pomer by mal byť približne 10% štartér a 90% sladený čaj. * Ak chcete, pridajte ovocie alebo sirup pre zmenu chuti a arómy. Experimentujte a zistite, čo vám najviac vyhovuje. * Fľašu uzavrite a uskladnite na tmavom mieste pri izbovej teplote. * Kombucha by mala byť hotová za 3-5 dní, ale fermentácia môže pokračovať aj dlhšie. Znakom fermentácie sú viditeľné bublinky a zmena farby. Napríklad pri čiernom čaji sa z nepriehľadnej čiernej farby začne meniť na tmavo-oranžovú priesvitnú tekutinu. To je kombucha! * Na zdravie! ===== Ako sa starať o Kombuchu? ===== O kombuchu sa netreba veľmi starať. Keď už je vo fľaši, vydrží veľmi dlhý čas (aj roky). V podstate sa iba nebude dať piť, pretože časom sa vykvasí až na ocot. Ale kultúra by v nej mala ostať. To znamená, že ak ju znova zriedite s čajom a cukrom, opäť ju vzkriesite k životu a bude sa dať piť 8-). ===== Môže sa kombucha pokaziť? ===== Kombucha sa môže pokaziť najmä v počiatočných štádiach, pri jej výrobe. Keď prvý krát zmiešate počiatočnú kultúru a čierny čaj s cukrom, je tu v podstate možnosť, že sa tu zabýva aj iná kultúra (pleseň a pod). To nastane kvôli tomu, že ste nedali dostatok pôvodnej kombuche. Ak by ste jej dali dostatok, kyslé prostredie nedovolí usadeniu sa inej kultúre (okrem tej v kombuchi). Aby ste predišli usadeniu inej kultúre, nechajte tak 10-20% pôvodného množstva kombuche, zvyšok 80% bude čaj s cukrom.