recepty:ako-urobit-kombuchu
Rozdiely
Tu môžete vidieť rozdiely medzi vybranou verziou a aktuálnou verziou danej stránky.
| Obojstranná predošlá revíziaPredchádzajúca revíziaNasledujúca revízia | Predchádzajúca revízia | ||
| recepty:ako-urobit-kombuchu [2025/06/16 11:49] – goldneuron | recepty:ako-urobit-kombuchu [2025/07/16 10:28] (aktuálne) – [Ako sa starať o Kombuchu?] goldneuron | ||
|---|---|---|---|
| Riadok 1: | Riadok 1: | ||
| - | ====== | + | ====== |
| + | |||
| + | Kombucha je fermentovaný čajový nápoj vyrábaný zo sladkého čaju a špeciálnej kultúry baktérií a kvasiniek. Počas fermentácie sa premieňa cukor na kyseliny a plyny, čím vzniká mierne perlivý nápoj s typickou sladko-kyslou chuťou. | ||
| ===== Budete potrebovať ===== | ===== Budete potrebovať ===== | ||
| Riadok 26: | Riadok 28: | ||
| ===== Ako sa starať o Kombuchu? ===== | ===== Ako sa starať o Kombuchu? ===== | ||
| - | O kombuchu sa netreba veľmi starať. Keď už je vo fľaši, vydrží | + | O kombuchu sa netreba veľmi starať. Keď už je vo fľaši, vydrží veľmi dlhý čas (aj roky). V podstate sa iba nebude dať piť, pretože časom sa vykvasí až na ocot. Ale kultúra by v nej mala ostať. To znamená, že ak ju znova zriedite s čajom a cukrom, opäť ju vzkriesite k životu a bude sa dať piť 8-). |
| ===== Môže sa kombucha pokaziť? ===== | ===== Môže sa kombucha pokaziť? ===== | ||
recepty/ako-urobit-kombuchu.1750074555.txt.gz · Posledná úprava: od goldneuron
