Knowledge.sk

zdieľaj svoje vedomosti

Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


recepty:ako-urobit-kombuchu

Rozdiely

Tu môžete vidieť rozdiely medzi vybranou verziou a aktuálnou verziou danej stránky.

Odkaz na tento prehľad zmien

Nasledujúca revízia
Predchádzajúca revízia
recepty:ako-urobit-kombuchu [2025/06/13 23:39] – vytvorené - externá úprava 127.0.0.1recepty:ako-urobit-kombuchu [2025/07/16 10:28] (aktuálne) – [Ako sa starať o Kombuchu?] goldneuron
Riadok 1: Riadok 1:
-====== Ako si doma urobiť kombuchu ======+====== Kombucha - jednoduchý návod na prípravu ====== 
 + 
 +Kombucha je fermentovaný čajový nápoj vyrábaný zo sladkého čaju a špeciálnej kultúry baktérií a kvasiniek. Počas fermentácie sa premieňa cukor na kyseliny a plyny, čím vzniká mierne perlivý nápoj s typickou sladko-kyslou chuťou.
  
 ===== Budete potrebovať ===== ===== Budete potrebovať =====
Riadok 23: Riadok 25:
   * Kombucha by mala byť hotová za 3-5 dní, ale fermentácia môže pokračovať aj dlhšie. Znakom fermentácie sú viditeľné bublinky a zmena farby. Napríklad pri čiernom čaji sa z nepriehľadnej čiernej farby začne meniť na tmavo-oranžovú priesvitnú tekutinu. To je kombucha!   * Kombucha by mala byť hotová za 3-5 dní, ale fermentácia môže pokračovať aj dlhšie. Znakom fermentácie sú viditeľné bublinky a zmena farby. Napríklad pri čiernom čaji sa z nepriehľadnej čiernej farby začne meniť na tmavo-oranžovú priesvitnú tekutinu. To je kombucha!
   * Na zdravie!   * Na zdravie!
 +
 +===== Ako sa starať o Kombuchu? =====
 +
 +O kombuchu sa netreba veľmi starať. Keď už je vo fľaši, vydrží veľmi dlhý čas (aj roky). V podstate sa iba nebude dať piť, pretože časom sa vykvasí až na ocot. Ale kultúra by v nej mala ostať. To znamená, že ak ju znova zriedite s čajom a cukrom, opäť ju vzkriesite k životu a bude sa dať piť 8-).
 +
 +===== Môže sa kombucha pokaziť? =====
 +
 +Kombucha sa môže pokaziť najmä v počiatočných štádiach, pri jej výrobe. Keď prvý krát zmiešate počiatočnú kultúru a čierny čaj s cukrom, je tu v podstate možnosť, že sa tu zabýva aj iná kultúra (pleseň a pod). To nastane kvôli tomu, že ste nedali dostatok pôvodnej kombuche. Ak by ste jej dali dostatok, kyslé prostredie nedovolí usadeniu sa inej kultúre (okrem tej v kombuchi). Aby ste predišli usadeniu inej kultúre, nechajte tak 10-20% pôvodného množstva kombuche, zvyšok 80% bude čaj s cukrom. 
 +
recepty/ako-urobit-kombuchu.1749857968.txt.gz · Posledná úprava: od 127.0.0.1

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki