recepty:ako-urobit-kombuchu
Rozdiely
Tu môžete vidieť rozdiely medzi vybranou verziou a aktuálnou verziou danej stránky.
| Nasledujúca revízia | Predchádzajúca revízia | ||
| recepty:ako-urobit-kombuchu [2025/06/13 23:39] – vytvorené - externá úprava 127.0.0.1 | recepty:ako-urobit-kombuchu [2025/07/16 10:28] (aktuálne) – [Ako sa starať o Kombuchu?] goldneuron | ||
|---|---|---|---|
| Riadok 1: | Riadok 1: | ||
| - | ====== | + | ====== |
| + | |||
| + | Kombucha je fermentovaný čajový nápoj vyrábaný zo sladkého čaju a špeciálnej kultúry baktérií a kvasiniek. Počas fermentácie sa premieňa cukor na kyseliny a plyny, čím vzniká mierne perlivý nápoj s typickou sladko-kyslou chuťou. | ||
| ===== Budete potrebovať ===== | ===== Budete potrebovať ===== | ||
| Riadok 23: | Riadok 25: | ||
| * Kombucha by mala byť hotová za 3-5 dní, ale fermentácia môže pokračovať aj dlhšie. Znakom fermentácie sú viditeľné bublinky a zmena farby. Napríklad pri čiernom čaji sa z nepriehľadnej čiernej farby začne meniť na tmavo-oranžovú priesvitnú tekutinu. To je kombucha! | * Kombucha by mala byť hotová za 3-5 dní, ale fermentácia môže pokračovať aj dlhšie. Znakom fermentácie sú viditeľné bublinky a zmena farby. Napríklad pri čiernom čaji sa z nepriehľadnej čiernej farby začne meniť na tmavo-oranžovú priesvitnú tekutinu. To je kombucha! | ||
| * Na zdravie! | * Na zdravie! | ||
| + | |||
| + | ===== Ako sa starať o Kombuchu? ===== | ||
| + | |||
| + | O kombuchu sa netreba veľmi starať. Keď už je vo fľaši, vydrží veľmi dlhý čas (aj roky). V podstate sa iba nebude dať piť, pretože časom sa vykvasí až na ocot. Ale kultúra by v nej mala ostať. To znamená, že ak ju znova zriedite s čajom a cukrom, opäť ju vzkriesite k životu a bude sa dať piť 8-). | ||
| + | |||
| + | ===== Môže sa kombucha pokaziť? ===== | ||
| + | |||
| + | Kombucha sa môže pokaziť najmä v počiatočných štádiach, pri jej výrobe. Keď prvý krát zmiešate počiatočnú kultúru a čierny čaj s cukrom, je tu v podstate možnosť, že sa tu zabýva aj iná kultúra (pleseň a pod). To nastane kvôli tomu, že ste nedali dostatok pôvodnej kombuche. Ak by ste jej dali dostatok, kyslé prostredie nedovolí usadeniu sa inej kultúre (okrem tej v kombuchi). Aby ste predišli usadeniu inej kultúre, nechajte tak 10-20% pôvodného množstva kombuche, zvyšok 80% bude čaj s cukrom. | ||
| + | |||
recepty/ako-urobit-kombuchu.1749857968.txt.gz · Posledná úprava: od 127.0.0.1
